EFTER ALT HVAD VI HAR GJORT FOR DIG …

 

… er straffen afvisning

Familien er grund til mine problemer. Vil sige jeg flere gange har været meget tæt på at ”knække”, og jeg har i perioder fået sovemedicin og har også gået til psykolog – med stort udbytte. Jeg FORSTÅR bare ikke at jeg stadig ikke kan ”bryde ud”.  I ALLE andre henseender end min mor og søster, har jeg et velfungerende og godt liv, med stor omgangskreds og hobbyer.

Jeg er på mange måder SÅ ked af jeg ikke kan være en del af dem – ked af de dømmer mig ude. På den anden side er jeg rasende, for jeg har da ikke gjort noget galt. Har jeg?

HVORFOR kan jeg ikke bryde helt ud? Hvor blokerer jeg når jeg stadig FØLER mig skyldig?

 

Hej Leila

Familien er grund til mine problemer, og jeg vil prøve at ridse baggrunden op.

Vil sige jeg flere gange har været meget tæt på at ”knække”, og jeg har i perioder fået sovemedicin og har også gået til psykolog – med stort udbytte. Jeg FORSTÅR bare ikke at jeg stadig ikke kan ”bryde ud”.

 

Jeg er sidst i 40èrne. Min mor (sidst i 70èrne) og min søster, som er 7 år yngre end mig, er kernen i mine problemer.

Jeg har en teenagedatter, og jeg har et godt og ansvarsfuldt job . I ALLE andre henseender end min mor og søster, har jeg et velfungerende og godt liv, med stor omgangskreds og hobbyer.

 

Helt forud vil jeg fortælle at min mor og mormor havde et meget særligt bånd! De var nære veninder. Min mor har aldrig arbejdet, og derfor kunne mor og mormor tilbringe hver dag sammen. Min far (de er stadig gift), har altid været ”holdt udenfor”.

Det forhold er fortsat mellem min søster og mor. Min søster igennem mange år boet sammen med sin kæreste i en by en lille times kørsel fra min mor – men hver fridag, ledige timer osv, tager hun hjem til min mor og de gør ting sammen som veninder gør: shopper, handler, besøger familie, går ture osv osv. Min søster har mange psykiske problemer, men arbejder dog fuld tid. Min søster og kærsten har fravalgt børn og går 100% op i fitness, træning osv.

Jeg har altid været den ”vanskelige” søster. Den ”vilde”, som i ungdomsårene gik i byen, festede og ikke tænkte så dybt over alting.  Folk kunne mene om mig hvad det ville – jeg var MIG!. Min søster ”hang” ved vores mor. Jeg har altid været talende, argumenterende, viljefast og villet fremad uddannelsesmæssigt. Derfor har jeg altid været ”outsider” – det var bare ikke ”passende” at ”være sådan”. Min mor og søster har altid været de stille, tilbagetrukne og usynlige i et selskab.

 

Hele ”omvæltningen” skete i november 2000.

Jeg var gravid med min datter, og min mand og jeg kørte galt 4 dage før min termin. En grusom ulykke med en lastbil involveret!!! Ulykken gav min mand varige mén i form af en hjerneskade, som senere medførte epilepsi. Han fik også synsskader og høreskader. Jeg slap med 3 bøjede ribben, hul i hovedet og en hjernerystelse. Min datter overlevede i min mave. Min mand blev opereret i hjernen. Jeg blev indlagt og fødte 10 dage senere.

Man reagere nok forskelligt i sådanne traume situationer. Min reaktion var ”JEG rejser mig, jeg kæmper – jeg kan det hele”. Jeg afslog alle tilbud om psykologhjælp. Jeg FORARGEDE mange incl. Familien, som synes jeg var KOLD,  ved at bede om at den totalskadede bil blev fotograferet….. jeg ville gerne se den bil, så jeg kunne forholde mig til ulykkens omfang, hvis min mand døde…..og så ”barnet” engang kunne se hvad der skete.

Her efter fulgte et LANGT forløb med hospitalsindlæggelser, gennemoptræning, samtaler med neuropsykologer, ophold på ”Philidelphia” osv osv. Og HER OPSTOD den EVIGHEDSGÆLD jeg ikke kan afdrage!! – den gæld som gør mit liv svært. Havde jeg ikke haft mine forældre og min søster havde jeg aldrig klaret det! – aldrig. De var min tryghed, mine forlængede arme, min livlinie – mit ALT!!. For at hjælpe min mand, støtte, pleje osv osv, måtte jeg hente hjælp til pasning af vores datter også. Hver gang jeg måtte tilkalde ambulance til min mands voldsomme anfald, tilkaldte jeg også dem pga vores datter.

Jeg har ALDRIG været bitter, ALDRIG givet op, ALDRIG klaget – jeg kæmpede mig bare fremad, men uden dem var det aldrig gået.

Helt i korte træk opgav jeg ægteskabet til en MEGET personlighedsforandret ægtefælle efter 3 år – dog købte han hus tæt på mig og vores datter (som bor hos mig), så jeg forsatte med at have ”ham under mine vinger”. Tog ham med på ferier, lavede mad osv, så han kunne se og være sammen med vor datter.

 

9 år gik på den måde. Jeg gik ikke pga en anden mand, og jeg gik heller ikke efter at finde en ny – jeg havde mere end rigeligt at se til.

Undervejs videreuddannede jeg mig . Igen var dette aldrig lykkes uden mit bagland…. Og min EVIGHEDSGÆLD voksede støt.

I 2011 møder jeg så en ny mand! – min dødssynd!  Min altoverskyggende forseelse. Hvordan kunne jeg tillade mig det??.

Den eneste grund til min mor og søster ikke har slået hånden helt af mig, er fordi de er bange for at miste  min datter !!.

Jeg fik ord som:

”Du burde være taknemmelig for den datter du har, i stedet for at tænke ny mand…”

”Der vil gå SÅ meget fra din datter  ved en ny mand”

”Du kunne vente til hun er 18 år”

”At du vil være det bekendt, efter ALT HVAD VI HAR GJORT FOR DIG (og pudsigt nok har jeg senere læst en bog med den titel)”.

 

Jeg har holdt fast i min nye mand, Jens. Min tidligere mand og Jens kommer fint ud af det sammen. Min datter holder usigelig meget af dem begge, men jeg får aldrig tilgivelse af mor og søster…. Jens inviteres ikke med til familieting, han bliver aldrig nævnt/omtalt, og jeg kan ikke invitere dem til min datters fødselsdag sammen osv. Min søster køre hvis Jens er med. Vi holdt konfirmation sammen sidste år –   fantastisk dag.. . på nær min søster og mor, som skumlende sad tilbage trukket og hadede Jens.

Jeg har enorme ressourcer i gang for at forsøge at ”adskille” mine to liv: invitere mine forældre/søster når Jens ikke er hjemme. Køre hjem på besøg hver dag i ugens løb når Jens arbejder. Jeg har det SÅ skidt, og ofte græder jeg når jeg køre derfra – men så har jeg da gjort NOGET for dem.

Det er ikke personligt Jens – det var ligegyldig om det så havde været Prins Frederik som mine venner siger.

Min datter er en dygtig og klog pige. Hun siger ofte: ”mor – lad det passere..!”.

Jeg troede jeg kunne ÆNDRE det. Jeg troede jeg kunne forklare, tale, argumentere, få dem til at forstå – og det var ved at knække  mig at de bare vender mig ryggen. De deler ingenting med mig, de fortæller mig ingenting – de er kolde.

 

Jeg søgte psykolog i den tro hun ville komme med den forkromede løsning til mig – så jeg lige ”vips” kunne ændre det frygtelige familieforhold.

I stedet fik jeg ord som disse:

•        Du behøver da ikke kæmpe så meget for dine vinger, du HAR dem allerede…..

•        Du opfører dig som en katolik – du laver ”bodshandlinger” dagligt for at opnå tilgivelse… men den får du                       ALDRIG.

•        Når du erkender du IKKE kan ændre tingene, men må leve med dem (eller afskrive dem) får du det bedre.

•        Erkend du ALDRIG får de hyggelige familie-komsammener som du så brændende ønsker dig – erkend det.

•        Din mor og søster er som en lille sekt, hvori du higer efter optagelse, men så skal du afstå fra f.eks Jens – vil du           det?

•        Enhver familie der havde været igennem sådan en ulykke ville da som den største selvfølge have været der for               hinanden!!! Det skal ikke udløse taknemlighedsgæld. DE har også fået noget – de har haft dit barn HELT TÆT             på altid.

 

Jeg er på mange måder SÅ ked af jeg ikke kan være en del af dem – ked af de dømmer mig ude. På den anden side er jeg rasende, for jeg har da ikke gjort noget galt.. har jeg?.

Jeg VED jo godt det hele – psykologen hjalp mig lidt videre, men HVORFOR kan jeg ikke bryde helt ud?.. hvor blokerer jeg når jeg stadig FØLER mig skyldig?

 

DEN SKYLDIGE SØGER STRAF………

 

Og jeg kører hver dag på besøg med hjemmebag og munteret sind, for at lade dem straffe mig!! – måske for at hente min straf. For det ”fortjener” jeg jo lidt ikk??… jeg har en djævel på venstre skulder som hvisker ”jo du fortjener det!! Du kan aldrig gøre op….” – og på højre har jeg en engel der hvisker: ”Du er ok – du har intet gjort forkert.

 

Kram og tak

L

(Ovennævnte brev er lettere forkortet. De oprindelige navne er anonymiserede. Brevskriverens identitet er kendt af undertegnede.)

Et svar til EFTER ALT HVAD VI HAR GJORT FOR DIG …

 1. leila 06/06/2016 kl. 19:15 #

  Svar til: ”EFTER ALT HVAD VI HAR GJORT FOR DIG …

  Kære L

  Tak for din lange, udførlig beskrivende henvendelse.

  Jeg kan godt ”høre”, at du føler dig afvist/”dømt ude” af din mor og søster. Og at du har det rigtig svært hermed. Du vil gerne være ”inde i varmen” hos dem.

  Du gør meget for at ”please” dem. Og lige lidt nytter det. Hverken dine hyppige besøg, dit gode hjemmebag, dine forklaringer medfører positive ændringer i jeres forhold til hinanden.

  Og det er blandt andet fordi, de har ret til at tænke, føle og handle som de gør.

  Lige såvel som du har ret til at tænke, føle og handle som du gør.

  Hvilket ikke er ensbetydende med, at nogen af jer har ret. Eller uret.

  I er bare forskellige og ser forskelligt på mange ting.

  Og det har I lov til.

  I skal nemlig hver især tage jer af jer selv og gøre, hvad I tænker og føler, der er rigtigt for jer.

  Med de (positive/negative såvel som kortvarige/langsigtede) konsekvenser det afføder.

  ”Ingen kan ændre andre.”

  Heller ikke du.

  Men du kan påvirke andre. Ved selv at ændre dig.

  Det betyder, at DU bliver nødt til at ændre noget ved dig selv, hvis du vil have et andet forhold til din mor og din søster.

  Jeg siger ikke, det er nemt.

  Jeg siger derimod, at det er lade-sig-gørligt.

  Og øvelse gør mester.

  Noget, som du ALTID – hvis du VIL – kan vælge at ændre er, hvordan du fremover vil forholde dig til situationen/relationen til din mor og søster.

  Så på det punkt (såvel som alle de andre punkter) er jeg enig med din tidligere psykolog:

  ”Lev med det, du ikke kan ændre”.

  Nemt nok sagt. Men hvordan gør du så det?

  Det gør du ved at acceptere.

  Og bemærk: at acceptere noget er ikke det samme som at affinde sig med noget.

  Der er stor forskel.

  At affinde sig med noget betyder, at du bliver nødt til at affinde dig.

  Det vil sige, at du modvilligt siger ”Ja” til noget. Ofte fordi du ikke kan se anden udvej. Eller fordi det er et valg imellem ”pest og kolera” . Der er altså en oplevelse af en form for indre og/eller ydre pres.

  Når du accepterer noget, er det ensbetydende med, at du siger ”Ja” med hjertet.

  Det vil sige, at du af hjertet mener det, du siger. Uanset konsekvenserne.

  Også selv om accept indebærer smertelige følelser. ”For det er sådan, det er!” Du er villig til at have det, som du har det.

  Uanset hvordan du har det.

  Men hvordan lever du så med det, når du oplever følelser, som du helst var foruden?

  Du øver dig!

  Blandt andet ved i forskellige situationer i at lægge mærke til dine tanker, følelser, kropsfornemmelser og den deraf følgende adfærd.

  Et godt udgangspunkt for at blive bedre til at acceptere er at praktisere mindfulness.

  At være mindfull er nemt og hjælper dig blandt andet til at registrere, hvor hurtigt og ofte blandt andet dine (trælse) følelser ændres. Denne opdagelse gør det nemmere for dig at rumme dig selv og dine udfordringer.

  Du kan blive yderligere inspireret omkring mindfulness her mindfulness – en nøgle til god kontakt

  Find tilbage til dig selv igen!

  Det vil sige: DU skal tage dig af dig. Først og fremmest.

  Du har brug for (daglig) at skabe ressourcer, så du kan klare din udfordrende hverdag.

  Så du også kan tage dig af din endnu ikke voksne datter. Og din Jens.

  Bryd ind/bryd ud?

  Jeg kan ikke love dig, at ovenstående vil lukke dig ind i varmen hos din mor og søster.

  Men jeg kan love, at når du (igen) begynder at lytte til dig selv (og rette dig herefter), vil det påvirke din mor og søster.

  “Hvorfor kan jeg ikke bryde ud?”, spørger du …

  Det er så svært at bryde ud netop fordi familiebånd binder.

  Og selv om du har været den, der har gjort tingene anderledes end, der var tradition for i familien, er tilknytningsbånd til familien ikke sådan at bryde.

  Tilknytningsbånd, som reelt har vist sig at være stærke og brugbare i en/din krisetid (i år 2000).

  Og måske skal du slet ikke bryde båndene!

  Måske kan din mor, din søster og du ikke være sammen på den måde, som du ville ønske.

  Overvej da på hvilken måde, der så er realistisk og lade-sig-gørlig, så I kan være sammen.

  Undlad at tage ansvar for hvordan din mor og søster opfører sig. De har selv ansvar for hvad de vil være bekendt.

  Lige såvel som du har ansvar for og vælger, hvordan du vil forholde dig i enhver situation. Du skal kunne være dig selv bekendt. Over for dig selv. Det vil sige, du skal – med god samvittighed – kunne se dig selv i øjnene i spejlet hver morgen.

  Bak dig selv op. Behandl dig selv som du (garanteret) behandler din datter:

  Vær omsorgsfuld, overbærende og forstående over for dig selv.

  Tal pænt til dig selv.

  Vær god ved dig selv. Hver dag.

  Gør noget du nyder. Hver dag.

  Du fortjener det.

  Når du øver dig meget; det vil sige dagligt i ovenstående, vil din følelse af skyld over tid træde i baggrunden.

  Du kan ikke samtidigt for eksempel være overbærende og forstående over for dig selv og så føle dig skyldig.
  Skyldig for noget, du ikke har gjort!

  Du har bare kæmpet for at skabe et godt liv for dig og dine.

  Og så har du endda givet dine forældre og søster mulighed for og lov til at hjælpe dig/jer til at komme på benene igen.

  Vidste du for resten, at når man hjælper andre, føler man sig stærk?

  DU giver altså andre mulighed for at mærke deres styrke.

  Det er blandt andet én af grundene til, at det er godt, at du er god til at bè om og modtage hjælp fra andre.

  Ikke alle mennesker er stærke nok til at bè om hjælp!

  Din mor er efterhånden en ældre dame, og jo ældre folk bliver, jo sværere bliver det også for dem at ændre sig.

  Jeg er sikker på, din mor vil dig og din datter det bedste. Det har hun jo blandt andet ”bevist” i din tidligere krisesituation.

  Jeg vil foreslå, at du er lidt overbærende med hende. Hun har formentlig en positiv intention med sit forehavende, selv om det måske ikke virker sådan.

  Måske har hun det også svært med situationen og ved ikke, hvordan hun kan tænke og handle anderledes. Måske det kan hjælpe dig lidt at prøve at ”sætte dig i hendes sted”.

  Jeg antager selvfølgelig, at du over for dine forældre og søster for længst mundtligt har udtrykt din taknemmelighed for den hjælp, de tidligere har ydet dig. Ellers er det selvfølgelig en god ide at give udtryk herfor. Det er aldrig for sent.

  EFTER ALT HVAD DE HAR GJORT FOR DIG …

  … er belønningen accept… af dig selv …

  Det er dig, der skal leve dit liv. Og det skal du gøre ud fra, hvad du finder er bedst for dig – og din datter og nye mand, Jens.

  Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at du ikke skal lytte på, hvad andre (også ud over din mor og søster) mener om mangt og meget.

  Men ret dig efter, hvad du selv finder rigtigt. Og forhold dig så hensigtsmæssigt hertil.

  Med de mulige konsekvenser, positive såvel som negative, som det indebærer.

  Håber ovennævnte svar medvirker til at give dig lidt ro i sindet og bekræfter dig i, at du er god nok ”bare” som den, du er!

  Med de bedste ønsker for en bedst mulig, realistisk fremtid med din familie – også for (og måske: med) din mor og søster.
  / Leila

Skriv et svar

.